Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (dla 4 osób):


  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 sucha bułka (namoczona w wodzie, odciśnięta)
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1. Przygotowanie mięsa



Mięso dokładnie mieszamy z namoczoną bułką, czosnkiem, jajkiem i przyprawami.


Krok 2. Formowanie kulek na kotlety

Formujemy kulki, które z łatwością mieszczą się w dłoni, lekko spłaszczamy. Obtaczamy w bułce tartej.



Krok 3. Smażenie kotletów


Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety na złotobrązowy kolor. Jeśli wszystkie naraz nie mieszczą się na patelni, smażymy partiami i staramy się po każdym smażeniu usunąć czarną, przypaloną bułkę tartą, która ewentualnie może się pojawić na patelni.

Krok 4. Osączanie nadmiaru tłuszczu

Usmażone kotlety osączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.


Kotlety mielone - post #1280139