Przepis mojego Dziadka

Szynka domowa wędzona i parzona - post #1264016

Przepis podaję na oko ,(mniej więcej na duże 4 szynki i 2 duże boczki).

Skład:
- szynka

Nacierka:
- sól
- czosnek
- majeranek
- jałowiec kilkanaście ziaren
- pieprz ziołowy


Solanka :
- woda
- 2 łyżki peklowitu
- sól
- majeranek
- czosnek
- 100g przyprawy maggi
- 2-3 łyżki cukru

Szynkę myjemy, na całej jej powierzchni nacinamy małe otworki do których wciskamy cząstki czosnku, następnie solimy ,posypujemy majerankiem, pieprzem ziołowym, roztartym jałowcem i pozostawiamy w chłodnym miejscu na noc.
Nazajutrz z wody, soli, cukru, majeranki, czosnku, peklowitu przygotowujemy solankę.
Do wody dosypujemy tyle soli ,aby woda zrobiła się mocno słona ( jeżeli wrzucone surowe jajko wypłynie na wierzch to znak ,że solanka jest gotowa, jeżeli jajo nie wypływa należy dodać jeszcze soli, oczywiście na końcu jajo wyjmujemy z wodySzynka domowa wędzona i parzona - post #1264016
Szynkę całkowicie umieszczamy w wodzie , przykrywamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na około 6-7 dni.

Zapeklowaną szynkę wyjmujemy z wody przekłuwamy hakiem i umieszczamy w wędzarni.
Wędzimy około 4 godziny.
Proces wędzenia rozpoczynamy lekko ogniem następnie ,pozostały czas wędzimy dymem.
Najlepszym drzewem do wędzenia są drzewka owocowe( wiśnia , morela) ale i dobry jest dąb, olcha.
Uwędzoną szynkę , pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

W ten sposób otrzymaliśmy szynkę wędzoną- surową. Możemy już zaniechać dalszych zabiegów i rozkoszować się jej smakiem w postaci surowej wędzonej, ale dodatkowo możemy ją sparzyć, uzyskawszy w ten sposób szyneczkę wędzoną i parzoną Szynka domowa wędzona i parzona - post #1264016

Parzenie:
Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy ją prawie do wrzenia , następnie umieszczamy w nim uwędzoną szynkę do całkowitego zanurzenia i na wolnym ogniu parzymy około 1 godziny. (woda w garnku -powinna mieć ok. 80 stopni i nie powinna się gotować ! )
Po godzinie parzenia, szynkę umieszczamy w zimnej wodzie a następnie wyjmujemy pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zapewniam wszystkich ,że tak przygotowana szynka smakuje wyjątkowoSzynka domowa wędzona i parzona - post #1264016

Moje uwagi:
Tym samym sposobem przygotowujemy również boczek wędzonySzynka domowa wędzona i parzona - post #1264016

SmacznegoSzynka domowa wędzona i parzona - post #1264016

Szynka domowa wędzona i parzona - post #1264016