Przypominamy że użytkowanie forum jest równoznaczne z akceptacją zasad regulaminu oraz wyrażeniem zgody na używanie plików Cookies.
Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3, 884 odsłon

Wszystko o sprzęcie, nie tylko komputerowym. Pomoc w doborze, rozwiązywanie problemów.

Temat: BSoD przy uruchamianiu AMD catalyst

Tagi tematu:
  1. Post #1
    Visca el Barca!!!!! <3
    Avatar nie bij
    O użytkowniku

    Dołączył
    3355 dni temu
    Wiek
    22
    Postów
    73
    Status
    Offline

    BSoD przy uruchamianiu AMD catalyst

    Czytaj też:

    telewizor

    oraz

    nowy monitor

    Witam!

    Od 4 dni zmagam się z bardzo uciążliwym dla mnie problemem. Pozwolę sobie opisać w kolejnych akapitach co się dzieje od 4 dni, gdyż mam wrażenie, że każdy element tej "opowieści" jest istotny. Nadmienię, że bardzo zależy mi na szybkim rozwiązaniu problemu, gdyż niebawem kończy mi się gwarancja na komputer, a co za tym idzie ewentualne sprzętowe uszkodzenia będą obciążać mnie kosztami. Ale do rzeczy...

    Zacznę od specyfikacji mojego komputera:
    Płyta główna: MSI Gigabyte GA-A75-D3H
    Procesor: AMD A6-3500 s.FMI BOX
    Dysk twardy: ST500DM002 500GB sATA III 16 MB
    Pamięć RAM: Kingston HyperX 2x2GB DDR3-1600 Dual Channel Kit Non-ECC CL9 Blue KHX1600C9AD3B1K2/4G
    Zasilacz: NeoTEC Magnus G11-400W Bulk
    
    
    
    
    
    
    4 dni temu jak zwykle popołudniu grałem sobie w league of legends. Na komputerze który mam od lutego 2012, gram regularnie w tą grę. Nie występowały żadne lagi czy przycinki, nie było wcześniej żadnych bdsów, wszystko bardzo stabilnie i ładnie. Właśnie 4 dni temu pojawił się pierwszy BSoD wyglądający tak (patrz załącznik 1.)

    Ponieważ był to pierwszy taki problem, stwierdziłem, że zresetuję komputer i spróbuje ponownie odpalić grę. No niestety... jakby to rzec, taki chuj. Ponownie przy odpalaniu lola miał miejsce BSoD. Oczywiście doszedłem do wniosku że wcześniejszy blue screen nie był przypadkiem i postanowiłem sprawdzić wszystko dokładnie, czy nie ma wirusów czy innych syfów. Skan ccleanerem, odkurzaczem, potem skan przy pomocy OCCT i memtestu. Wszystko w normie. Skan AVG w celu znalezienia wirusów? Czysty. Temperatury APU w normie, podobnie jak całej reszty podsystemów. Dla poprawności wykonałem również dokładne czyszczenie komputera. Bez efektu. Dziwne było jednak nie samo to, że występowały blue screeny, ale powód ich występowania. Pojawiały się TYLKO I WYŁĄCZNIE podczas włączania lola. Ale nie klienta gry, a samej gry, aplikacji.

    Nieco sfrustrowany, nie znalazłszy interesującej mnie odpowiedzi na pytania postanowiłem sformatować komputer, na nowo wgrać system sterowniki i dalej się bawić. Jak postanowiłem tak zrobiłem i po 1,5 godziny instalacji na nowo postawiony system wgrałem sterowniki, niezbędne programy i ponownie spróbowałem odpalić lola. Chwilę pochodził normalnie i znowu - kapa. Tym razem naprawdę mocno wkurzony, postanowiłem dokładniej przeszukać czeluście internetu i spróbować znaleźć odpowiedzi. Gdzieś odkryłem radę, żeby na stronie MSI (płyty głównej) ściągnąć najnowsze sterowniki spróbować na nich popracować. Tak zrobiłem - odinstalowałem stare, zainstalowałem nowe i.... większa kapa niż wcześniej. System w zasadzie natychmiast po ponownym uruchomieniu wymaganym przez instalację... wyświetlił BSoD i... nie włączył się już więcej, żaden tryb awaryjny nic nie pomogło. Teraz uwaga. Dodatkowym bonusem jaki otrzymałem od mojego wspaniałego PCta po wgraniu najnowszych sterowników był fakt, że zniknęły mi informacje wyświetlane podczas przycisku power na kompie, czyli cały terminal - informacje o biosie, ramie, procesorze, taktowaniu, częstotliwości etc etc, teraz już nic się nie wyświetla.

    Zainstalowałem na nowo system (inaczej się do niego nie dało wejść) i poszperałem trochę w opcjach i paradoksalnie to nie opcje przyniosły mi odpowiedź co jest grane, a samo włączenie opcji... po zainstalowaniu sterownika do APU (dla tych co nie wiedzą o co chodzi to zintegrowanie w jednym CPU i GPU) w moim przypadku do 3 procesorów graficznych ATI Radeon 6530D i włączeniu centrum zarządzania grafiką - AMD catalyst control center... natychmiast BSoD. Reset komputera - próba włączenia catalyst - blue screen. Próba włączenia Lola - blue screen. Próba włączenia jakiejkolwiek innej gry np FarCry 1 i 2, AC II, cs 1.6..... bez jakiegokolwiek bluescreena.

    Pytanie do was: co się zjebało i jak to naprawić.

    PS. Załączam jeszcze drugiego blue screena który pojawiał się, wtedy gdy cały system się posypał i nie chciał włączyć (załącznik 2) oraz zrzut jednego z błędów z menedżera komunikatów systemowych.

    - System 
    
      - Provider 
    
       [ Name]  Microsoft-Windows-Kernel-Power 
       [ Guid]  {331C3B3A-2005-44C2-AC5E-77220C37D6B4} 
    
       EventID 41 
    
       Version 2 
    
       Level 1 
    
       Task 63 
    
       Opcode 0 
    
       Keywords 0x8000000000000002 
    
      - TimeCreated 
    
       [ SystemTime]  2013-10-29T13:19:12.702417800Z 
    
       EventRecordID 4209 
    
       Correlation 
    
      - Execution 
    
       [ ProcessID]  4 
       [ ThreadID]  8 
    
       Channel System 
    
       Computer Wojtanowsky 
    
      - Security 
    
       [ UserID]  S-1-5-18 
    
    
    - EventData 
    
      BugcheckCode 257 
      BugcheckParameter1 0x41 
      BugcheckParameter2 0x0 
      BugcheckParameter3 0xfffff88002f63180 
      BugcheckParameter4 0x2 
      SleepInProgress false 
      PowerButtonTimestamp 0
    
    
    
    
    
    
    Dołączone obrazki Dołączone obrazki Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20131026_132839.jpg‎
Wyświetleń:	10
Rozmiar:	172.7 KB
ID:	1149   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20131028_185755.jpg‎
Wyświetleń:	8
Rozmiar:	177.0 KB
ID:	1150  
    Ostatnio edytowane przez nie bij ; 30.10.2013 o 16:03
    http://frag-executors.com/news/dzis-...executors.html

    Post 109 i 132 to dla mnie mistrzostwo. Pit, jesteś wielki

  2. Post #2
    Honda Civic
    Avatar ` . SeBu$
    O użytkowniku

    Dołączył
    3855 dni temu
    Postów
    0
    Status
    Offline
    Windows 7 - czy instalowales service packa ?

  3. Post #3
    Visca el Barca!!!!! <3
    Avatar nie bij
    O użytkowniku

    Dołączył
    3355 dni temu
    Wiek
    22
    Postów
    73
    Status
    Offline
    Jeśli masz na myśli aktualizacje do systemu Windows przez windows update, to tak - całe 400 mb cholernych aktualizacji

    Chociaż w sumie w informacjach o systemie nie ma nigdzie niczego o service packu, tylko sama wersja systemu, więc możliwe, że rzeczywiście nie mam tego service packa.

    Dobra service pack zainstalowany

    Problem dalej występuje. Proszę o pomoc
    Ostatnio edytowane przez nie bij ; 03.11.2013 o 09:57
    http://frag-executors.com/news/dzis-...executors.html

    Post 109 i 132 to dla mnie mistrzostwo. Pit, jesteś wielki

Odpowiedz na ten temat
Zobacz także...